Agenda

Afgelast - 75 jaar Vrijheid Maassluis: Tentoonstelling - Slepend naar de bevrijding

– Wegens het coronavirus is de tentoonstelling afgelast tot nader bericht –

Op de 10e mei 1940 waren er vijf sleepboten buitengaats en gedurende de vijfdaagse oorlog zouden er nog enkele naar Engeland uitwijken. Uiteindelijk zijn er toch nog zeven zeeslepers in nazi handen gevallen.

In mei 1940 kreeg kapitein Ben Weltevreden tijdens de vierde sleepreis van de Hudson het bericht dat de Duitse troepen Nederland waren binnen gevallen. Nederland werd door de vijand bezet, daarom ging de sleepboot niet terug naar het thuisland. Gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog heeft de Hudson op aanwijzing van de Nederlandse regering in ballingschap in opdracht van de geallieerden gevaren. De sleper en haar bemanning hebben vele huzarenstukjes op haar naam staan waaronder het wegslepen van een brandend munitieschip uit de haven van Algiers. In 1944 assisteerde de Hudson, als onderdeel van de landing in Normandië, bij de aanleg van een kunstmatige haven voor de kust van Normandië. Van hieruit werden de geallieerde troepen bevoorraad. In datzelfde jaar werd geassisteerd bij de Operatie Pluto (PipeLine Under The Ocean); het vanuit Engeland aanleggen van een pijpleiding onder het kanaal voor aanvoer van brandstof voor de geallieerde troepen. (Bron: Wikipedia)

Zodoende is de Hudson in Maassluis de aangewezen locatie om een brede tentoonstelling in te richten, welke ruim aandacht besteed aan het wel en wee van de Maassluise zeeslepers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Datum:
25 April 2020 - 1 January 1970
Locatie:
Nationaal Sleepvaart Museum en Museumschip Hudson

Partners

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden en meld me aan voor de nieuwsbrief.