Historie

Monstersche Sluis

Veerstraat
Maassluis
info@monsterschesluis.nl
06 – 26 65 87 23

Van Maassluis tot Maasdam

De Monstersche Sluis was in 1343 nog een lucht (gat) in de Maasdijk. In 1602 is de sluis in opdracht van de Gemeente Monster als spuisluis verbouwd. Bij de restauratie van 1889 is de sluis omgebouwd tot schutsluis. Kleine (tuinders)schepen konden nu van de vliet naar de haven en omgekeerd. Door ingekleurde ansichtkaarten krijgt U een beeld van Maassluis van rond 1900.

Door de Deltawerken steeg het water in de Nieuwe Waterweg. De sluis kon daardoor vrijwel niet meer worden gebruikt voor spuien. Ook werden nog weinig schepen geschut. In 1972 verleende Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland toestemming om de Monstersche Sluis af te sluiten voor de scheepvaart. Aan de vlietzijde van de sluis werd een kleikist aangebracht om verzilting van de boezem door lekkage van brak water uit de haven te voorkomen. Na 1972 is alleen aan de zichtbare delen van de sluis onderhoud gepleegd.

Opening in 2018

Op 1 september 2018 werd de historische sluis feestelijk heropend. De officiële openingshandeling werd verricht door Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

De opening van de Monstersche Sluis biedt waterrecreanten nieuwe kansen. Pleziervaartuigen kunnen nu vanuit Midden-Delfland de binnenhaven van Maassluis bereiken. Openingstijden van de sluis zijn hier te vinden.

Meer informatie Monstersche Sluis

Website Route

Openingstijden

Dagen Tijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Partners

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden en meld me aan voor de nieuwsbrief.