informatie

FAQ

Vragen? Het antwoord lees je hier!

Kerstfeest in de Stad

– Wat is Kerstfeest in de Stad?

Sinds 2012 is Kerstfeest op de Dam uitgegroeid tot het jaarlijkse nationale kerstevenement op televisie. Afgelopen jaar bracht de EO samen met de makers van The Passion dit programma een stap verder, onder de titel Kerstfeest in de Stad. In 2018 in Rotterdam en dit jaar in Maassluis. Kerstfeest in de Stad 2019 wordt op zondag 8 december opgenomen en op Eerste Kerstdag om 20:30 en op Tweede Kerstdag om 13:20 uitgezonden op NPO 1 met een bereik van ruim 1 miljoen kijkers.

Vier bekendste popartiesten brengen een mix kerstliederen en hartverwarmende popsongs ten gehore. Daarbij worden ze ondersteund door twee sprankelende koren onder begeleiding van de band van Erik van Tijn. In de weken voorafgaand aan het evenement zijn de artiesten een dag opgetrokken met een cliënt van het Leger des Heils die tijdens het optreden persoonlijk worden toegezongen. De presentatie is in handen van de bekende EO- presentator Bert van Leeuwen. Hij legt verbinding met verslaggever Anne Mart Zwart die op gezette tijden in breekt met een bijzondere lichtjesoptocht die zich op datzelfde moment door de stad trekt.

Kerstfeest in de stad bestaat uit twee delen: de lichtjestocht en de optredens bij het Kerkplein. Zowel tijdens de lichtjestocht als de optredens op het Kerkplein worden er opnames gemaakt, die worden uitgezonden op NPO 1.

– Wanneer vindt het plaats?

Kerstfeest in de Stad vindt plaats op zondag 8 december 2019.

– Waarom in Maassluis?

De strijd aangaan tegen eenzaamheid vindt de gemeente Maassluis belangrijk. Om de eenzaamheid tegen te gaan en meer bewustwording te creëren in de gemeenschap werkt de gemeente Maassluis van harte mee aan het programma Kerstfeest in de Stad #Jebentnietalleen!

En daarom is Maassluis op zondag 8 december het decor voor de opnamen van het televisieprogramma. Tijdens de opnamen worden naast het zingen van de kerstliederen en het vertellen van het Kerstverhaal gesproken met cliënten van het Leger des Heils die zelf in hun leven te maken hebben met eenzaamheid en hoe zij deze te boven zijn gekomen of hoe zij daarmee nog steeds om gaan.

Zijn de winkels op zondag 8 december open?

Diverse winkels in het Stadshart Maassluis (het winkelgebied op loopafstand van Kerkeiland) zijn deze dag geopend. Ook zijn er diverse winkels in Winkelcentrum Koningshoek (op 10 minuten lopen) geopend.

– Waar kan ik mijn fiets kwijt?

Er worden voor dit evenement 400 fietsers verwacht. De organisatie zal fietsenstallingen inrichten langs de Hellingkade. Hiervoor zal een parkeerverbod worden ingesteld op de parkeervakken langs de kade op zondag 8 augustus van 12.00 uur tot 00.00 uur.

– Zijn er toiletten?

Rondom Kerkeiland zullen 8 toiletten aan de Hellingkade geplaatst worden, voor de mindervalide zal een MIVA toilet geplaatst in het midden van het veld op het Kerkeiland. Daarnaast bestaat de HogeNood-app, de landelijke app waar de toiletten – met diverse voorzieningen – kunnen worden gevonden. Deze toiletten zijn gratis toegankelijk en herkenbaar door een oranje HogeNood-sticker op de deur. In Maassluis hebben verschillende ondernemers zich aangemeld voor dit initiatief, u kunt ze herkennen aan de oranje HogeNood-sticker op hun deur.

LICHTJESTOCHT

– Waar moet er worden verzameld voor de lichtjestocht?

Deelnemers krijgen voorafgaand aan de lichtjestocht een briefing met hierin de startlocatie.

– Kan ik mij nog aanmelden voor de lichtjestocht?

Nee. Aanmeldingen zijn inmiddels gesloten.

– Moeten deelnemers zelf lichtjes meenemen?

Nee. Willekeurig worden er 200 lampjes uitgedeeld aan de deelnemers, deze dien je na afloop van de tocht weer in te leveren bij de crew. Zelf lichtjes meenemen is niet nodig. 

– Hoe lang duurt de lichtjestocht?

De lichtjestocht is op zondag 8 december van 20:30 tot 21:30 uur. De tocht duurt in totaal 60 minuten. 

– Wat is het verschil tussen de lichtjestocht en de Kerstlichtjeswandeling?

De lichtjestocht is onderdeel van Kerstfeest in de Stad en zal plaatsvinden op zondag 8 december. De Kerstlichtjeswandeling wordt georganiseerd door het Stadshart Maassluis op vrijdag 13 december. Dit zijn dus twee verschillende wandelingen.

Praktische opmerkingen:

  • Volg alle aanwijzingen op, veiligheid staat voorop
  • Zorg ervoor dat je van tevoren goed gegeten hebt
  • Toiletteren na vertrek is niet mogelijk, houd hier vooraf rekening mee
  • De route is rolstoelvriendelijk maar wel voorzien van enkele hoogteverschillen
  • Het wordt waarschijnlijk koud, houd hier rekening mee in de kledingkeuze
  • Zorg voor donkere kleding, felle kleding komt op televisie niet mooi uit. Er mogen geen grote reclame-uitingen zichtbaar zijn op de kleding
  • Geniet van de tocht, je deelname wordt erg gewaardeerd!

*Deze FAQ wordt verder aangevuld* 

Partners

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden en meld me aan voor de nieuwsbrief.