Een geschiedenis van Scheveningen met een vleugje Maassluis
Donderdag 3 oktober organiseert de Historische Vereniging Maassluis (HVM) de derde Historische Avond van dit jaar met een presentatie van Henk den Heijer over hoe de vis Scheveningen verbond met Maassluis.
De Scheveningers leefden eeuwenlang van de visserij. Pas laat ontwikkelde zich naast de visserij het strandtoerisme, dat de bewoners van het dorp werk en neveninkomsten opleverde. Tot aan het midden van de negentiende eeuw mochten Scheveningse vissers geen gekaakte en gezouten haring aanvoeren, dat was een privilege van havensteden zoals Maassluis. In zijn lezing schetst Henk den Heijer de opkomst, bloei en neergang van de Scheveningse visserij, maar ook hoe vis en
haring het vissersdorp aan de Noordzee vanaf de zestiende eeuw verbond met Maassluis.
Over Henk den Heijer Henk den Heijer is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veel over zijn geboorte- en woonplaats Scheveningen.