informatie

Trekschuit

volg de bouw

De kiellegging door Cultuurwethouder Corine Bronsveld van de eerste Maassluise trekschuit in de nieuwe werf van ‘Zorg en Vlijt’, trok enorm veel belangstelling. De bouw van de trekschuit was te volgen in het informatiecentrum met o.a. een expositie (trekvaart thema) van de Kunst en Cultuur Academie.

Over de trekschuit

De schuit zal in 2 jaar worden gebouwd onder leiding van de bekende scheepsbouwer Peter Schouten uit Kortenhoef in het kader van een leerwerkproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Historische scheepswerf heeft onderdak gevonden in een voormalig bedrijfspand waar naast het bezichtigen van de bouw ook een informatiecentrum met museale functie is ingericht. In Museum Maassluis werd een scheepsmodel van een trekschuit voor passagiersvervoer aangetroffen, alsmede een uitvoerig boekwerk van en over trekvaarten en trekschuiten. Hierin wordt melding gemaakt van de Maassluise scheepsbouwer Leendert Hoogendam (1696-1743). Hoogendam bouwde op zijn hier in Maassluis gelegen werf 19 trekschuiten van het type Snik. In het Scheepvaart Museum Amsterdam werden de door Hoogendam handgeschreven beschrijvingen van de bouw aangetroffen. In het Maritiem Museum Rotterdam werden de bouwtekeningen van trekschuiten voor passagiersvervoer gevonden. Beide bronnen vormen de basis voor de definitieve tekeningen.

Geen historisch verantwoorde trekvaart zonder authentieke trekschuit door een paard getrokken! En wat is er mooier dan de oorspronkelijke route te varen, die volgens dienstregeling vanuit Maassluis (nabij de markt) naar Delft vertrok. Deze historie is aan de hand van tekeningen en foto’s te bewonderen in het infocentrum vanaf 15 mei 2019. Per 1 mei 2021 is de werf gesloten. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de landelijke provinciale projecten om de oorspronkelijke trekvaartroutes in ere te herstellen. De stichting ‘Zorg en Vlijt’ is vanaf begin 2015 lid van de Erfgoedtafel “Trekvaarten”, Provincie Zuid-Holland.

Partners

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden en meld me aan voor de nieuwsbrief.